آخرین اخبار
کد مطلب: 80148
?? گلوله براي کشتن سياستمداري که در تصويب ولايت فقيه نقش داشت
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 1418

به گزارش سلام لردگان، روز سوم تيرماه 1317هجري شمسي در شهرستان نجف آباد اصفهان، حسن به دنيا آمد.

حسن نوه مرحوم آيت الله سيدعلي نجف آبادي است. همو که از چهره هاي درخشان عمر خود بود که در کتاب رجال اصفهان درباره او مي نويسند که «در علوم معقول سرآمد اقران و همرزمان خود بوده و در فقه نيز مشهور بوده است».

 

حسن آيت

 

حسن آيت پس از تحصيلات در نجف آباد و اصفهان به تهران مي آيد. در سال 1337 ليسانس ادبيات فارسي و در سال 1340 فوق ليسانس جامعه شناسي را از دانشگاه تهران اخذ مي‌کند.

 

حسن آيت در حال سخنراني در جمع کارکنان روزنامه اطلاعات

 

آيت از همان ابتدا با مليون مخالفت مي‌ورزد و همين موضوع باعث مي شود او که رتبه اول را در فوق ليسانس جامعه شناسي کسب کرده است، به دليل تسلط مليون بر دانشکده علوم اجتماعي تهران، مانع از دادن بورس و اعزام حسن آيت به خارج از کشور مي‌شوند.

در نهايت آيت در سال 1345 ليسانس حقوق را از دانشگاه تهران اخذ نموده و سپس در همين رشته به کسب دکترا مي ‌پردازد.

آيت مبارزات ضد استبدادي خود را از همان ابتداي تحصيلات دانشگاه آغاز مي کند و همراه با ياران آيت ا... کاشاني به مبارزه ادامه مي‌دهد. آنچه آيت را پس از پيروزي انقلاب اسلامي مورد توجه محافل سياسي و تاريخي قرار داده، صرفاً نظرات او در مورد مليون و دکتر مصدق نيست، بلکه نقش او در تصويب قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران نيز، قابل توجه است. بعد از پيشنهاد گنجاندن اصل ولايت فقيه در قانون اساسي از سوي آيت ا... دکتر بهشتي، چند نفر از فقها و حقوقدانان مجلس، به تبيين شرعي و عقلاني اصل ولايت فقيه پرداختند که يکي از اين افراد دکتر حسن آيت نماينده مردم نجف آباد در مجلس خبرگان قانون اساسي بود.

آيت در تأييد سخنان آيت ا... دکتر بهشتي در مجلس خبرگان قانون اساسي مي گويد: «ولايت امر به عهده کسي است که به آن صفات از طرف اکثريت مردم پذيرفته شده باشد، مفهوم آراي مردم، اين نيست که آراي مردم بتواند هر کاري را انجام بدهد. اگر مردم به اتفاق رأي دادند که فلان شخص بايد برده باشد، چنين رأيي معتبر نيست. زيرا اين استبداد اکثريت است؛ زيرا بسياري از حقوق افراد سلب شدني نيست،يعني انسان هم از خودش نمي تواند آن حقوق را سلب کند، چه برسد اکثريت مردم. در خيلي موارد مي‌بينيم تلاش مي‌شود که آراي عموم را مغاير با اصول ولايت فقيه بدانند.

فقيه شخص بخصوصي نيست، اينها صفات است، عيناً مثل اين است که بگوييم رئيس جمهور بايد ايراني باشد و شما بگوييد حاکميت ملي را زير پا گذاشته ايم، نه، اين يک اصل است.» اما صبر مخالفين بيش از يک سال دوام نياورد و پس از يک سال که دکتر حسن آيت نمايندگي مردم تهران را در مجلس شوراي اسلامي به عهده داشت، ساعت 8 صبح روز چهارشنبه 14 مرداد 1360، صداي جمهوري اسلامي ايران، اين خبر تکان دهنده را پخش کرد: «سيد حسن آيت  نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي صبح امروز در مقابل منزلش توسط ضد انقلابيون به شهادت رسيد» و بعد از ظهر همان روز، روزنامه ها نوشتند که ضد انقلابيون بيش از 60 گلوله به سوي آيت شليک کرده اند. حزب جمهوري اسلامي که بعدها زندگي  نامه آيت را منتشر کرد، در مورد شليک اين تعداد گلوله (60 گلوله) به سمت آيت، مي نويسد: «بدينسان مي توان به ميزان خشم و کينه فريب خوردگان و مزدوران بيگانه در مقابله با يکي از بهترين فرزندان و پويندگان راه امام پي برد.»

 

اتومبيل حسن آيت بعد از ترور

اتومبيل حسن آيت بعد از ترور

 

خانم مهرانه معلم دامغاني همسر شهيد دکتر آِيت که در آخرين لحظات جان دادن آيت، سر او را در بغل داشته است مي گويد: «آن روز ساعت 6.30 صبح جلسه داشت مثل اين که آن روز به من الهام شده بود که حادثه اي پيش خواهد آمد. محسن (فرزندم) را بيدار کردم، محافظ هم در حياط قدم مي زد و ماشين را آماده مي کرد، قبل از اين که از منزل خارج شود تلفن زنگ زد، گفتم امروز کمي دير برو، مجلس اکثريت پيدا کرده، خسته اي، مريضي، چند روزي مرخصي بگير، گفت: نه، هفته آينده مجلس راجع به مطبوعات جلسه خواهد داشت- مدت‌ها بود که روي لايحه مطبوعات کار مي کرد- بعد از لايحه مطبوعات شايد يک هفته اي مرخصي بگيرم، خلاصه با تلفن صحبت کرد، چند دقيقه به هفت مانده بود، معمولاً من بدرقه اش مي کردم ولي آن روز در آشپزخانه کار داشتم، با عجله به آشپزخانه رفتم، رفت توي حياط و سوار ماشين شد، از در خارج شدند، ناگهان صداي رگبار شنيدم رفتم بالاي تراس، ديدم خودش را انداخت پشت بشکه نفت، مرتب صداي رگبار مي آمد من هم فرياد مي کشيدم، دويدم توي کوچه، راننده شوکه شده بود، چند ثانيه بيشتر طول نکشيد همه ماجرا بين يکي دو دقيقه به هفت اتفاق افتاد، ديدم محافظش تير خورده و خونريزي دارد خودش هم از ناحيه گردن و مغز تير خورده بود، او را از ماشين بيرون کشيدم ديدم از بيني و دهانش خون بيرون زد، رنگش زرد شد و …» و دکتر حسن آيت نماينده مجلس شوراي اسلامي و دبير سياسي حزب جمهوري اسلامي شهيد شد.

منبع. فارس

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس